Keepass – bezpečné ukladanie hesiel

Výborný program na ochranu vašich hesiel, generovanie nových hesiel, automatické prihlasovanie…

V poslednej dobe nieje problém zistiť vaše heslo na pc, najmä ak má k vášmu pc prístup aj niekto iný. Ja som doteraz mal väčšinu hesiel uloženú vo Firefoxe, ale keďže občas má prístup k pc aj niekto iný, tak som hľadal niečo, čo by nahradilo ukladanie hesiel vo Firefoxe. Keepass je výborný program na zapamätanie vašich hesiel. Program môžete mať napríklad na USB kľúči a prihlásiť sa na uložených stránkach na ľubovoľnom počítači.

Ako pridať heslá a nastaviť automatické prihlasovanie:

Po spustení program kliknite na ikonku new, pre vytvorenie novej databázy a zadajte master key (hlavné heslo, ktoré slúži pre prístup k ostatným heslám).

Kliknite na ikonku add entry, zvoľte kategóriu (môžete si vytvárať a mazať kategórie podľa potrieb), zadajte ľubovoľný názov, prihlasovacie meno a heslo.

Heslo vám program vie vygenerovať aj sám, stačí kliknúť na generate. Môžete si vybrať aj aké znaky má použiť.

Ak si chcete nastaviť aj automatické prihlasovanie na vybranej stránke, tak si najprv otvorte stránku vo vašom prehliadači a potom v Keepass kliknite na tools, Auto-type: select target windows a vyberte stránku (okno vášho prehliadača).

Skratka pre automatické prihlásenie je ctrl+alt+a, ale v nastaveniach si ju môžete zmeniť. Ak máte via účtov na jednej stránke, tak po stlačení okna vám dá na výber, na ktorý účet sa chcete prihlásiť.

Prípadne ak nechcete nastaviť automatické prihlasovanie, stačí v kategórii vybrať prihlasovacie údaje ktoré potrebujete a kliknúť na ikonku kopírovať username , alebo password . V nastaveniach si môžete nastaviť po akom čase sa heslo z clipboard vymaže (štandardne to je myslím 10 sekúnd).

V nastaveniach si ešte nastavte kedy má program pýtať master heslo – po minimalizovaní okna a novom otvorení, pri prepnutí užívateľa, alebo po akom čase…

Program si môžete stiahnuť na domovskej stránke. Je freeware, môžete si vybrať či chcete portable verziu, alebo s inštaláciou.

Download

Najnovšie články

Odporúčané

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.